De Oliveira star 102 godine ponovo u Kanu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

14. мај 2010.
KAN, 14. maja 2010. (Beta-AP) - Portugalski režiser Manoel de Oliveira koji ima 102 godine, ponovo je na međunarodnom filmskom festivalu u Kanu gde je 34. put prikazao neki svoj film.

Ostvarenje "The Strange Case of Angelica" je priča o fotografu koji se zaljubljuje u mladu ženu dok slika njeno telo. Zaplet filma, koji je De Oliveira adaptirao po jednom romanu, "krčkao" se duže od pola veka, izjavio je režiser na konferenciji za novinare. "Već 60 godina želeo sam da napravim taj film", naveo je De Oliveira. Portugalski sineasta je do sada tri puta imao filmove u konkurenciji za Zlatnu palmu, a "The Strange Case of Angelica" nije među 19 ostvarenja koja konkurišu za najviše priznanje, već je prikazan u selekciji "Izvestan pogled".

Na pitanje novinara nije li morbidni zaplet filma probudio strah od smrti u njemu, De Oliveira je smireno odgovorio da se "ne plaši smrti". "Veoma se plašim patnje, ali, na sreću, do sada nisam morao da se suočavam sa njom. Smrti je izlaz. Kao što je Tolstoj rekao, `smrt su vrata' i to je to".


Извор[уреди]