Пређи на садржај

Davidu Albahariju uručena nagrada Zlatni suncokret

Извор: Викиновости


26. februar 2009.
Beograd/ Srbija (Beta) - Vitalova nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu u 2008. godini uručena je danas u Beogradu Davidu Albahariju za zbirku priča "Svake noći u drugom gradu".

Na ceremoniji uručivanja nagrade koju dodeljuje kompanija Invej, Albahari je rekao da su nagrade teret jer ga obavezuju da uvek mora biti bolji.

"Vitalova nagrada mi je ipak posebno draga jer je skrenula pažnju na moju knjigu priča, a ja o sebi već punih 40 godina mislim kao o piscu kratkih priča", rekao je pisac koji već više godina živi u Kanadi.

Prema njegovim rečima, knjiga za koju je dobio Vitalovu nagradu učinila ga je drugačijim, jer se sada "maskirao u relativno realističnog pripovedača i priča priče koje su bliže klasičnom načinu pripovedanja".

"To su priče koje se na neki način trude da ispričaju čitav život, ne fragmentarnost koju sam imao u ranijim pričama, već neku celovitost kakvoj bi trebalo da težimo", rekao je Albahari.

Knjiga za koju je dobio nagradu "Zlatni suncokret" sadrži 20 pripovedaka, od kojih se svaka dešava u drugom gradu, od Beograda, Ljubljane do Londona i Kalgarija.

U obrazloženju žirija je navedeno da je knjiga složena i lucidna slikovnica sadašnjosti, kojoj Albahari prilazi realistički, ali i na ivici čudesnog sa uplivom groteske i tamnog humora.

Nagradu koja se dodeljuje 13. put ustanovila je Književna fondacija Vitala, fabrike ulja iz Vrbasa, a nastavio poslovni sistem "Invej".

Vitalovu nagradu čini novčani deo u iznosu od 5.000 evra i ponovljeno izdanje nagrađene knjige.

Na konkurs za ovogodišnju Vitalovu nagradu stiglo je više od 200 knjiga svih žanrova, a u najužem izboru su se, pored laureata, našli i romani Vladimira Kecmanovića "Top je bio vreo" i "Sara" Petra Sarića.== Извор ==