Danijel Server: Sto odsto Albanaca želi nezavisan Kosmet

Извор: Викиновости


22. decembar 2007.
Vašington/ SAD (Beta) - Činjenica je da 100 odsto albanske populacije na Kosmetu želi nezavisnost, što u prevodu znači odvajanje od Srbije i oslobađanje od toga da će više ikada morati da brinu o srpskoj policiji, paravojnim i vojnim formacijama, smatra američki analitičar Danijel Server.

S druge strane, Srbija nema interesa za prihvatanje takvih stavova Albanca. Za neke Srbe je, navodi Server, Kosovo i Metohija je srpski Jerusalim što znači da će za njih ono zauvek pripadati Srbiji bez obzira na to da li tamo žive Srbi ili ne napisao je Server u izveštaju Američkog instituta za mir (USIP) posvećenom Kosmetu.

To je nešto što Amerikanci ne mogu da razumeju jer prema američkom shvatanju suverenitet potiče iz naroda, a države su samo njegove tvorevine i postoji sve dok ljudi pristaju na to, iako priznaje da postoje izuzeci poput Saudijske Arabije.

Došlo je vreme za brzu i agilnu diplomatiju. Raspad Jugoslavije koji je počeo ratovima u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni mogao bi ponovo da dovede do nestabilnosti i nasilja na Kosmetu, napisao je Server u izveštaju Američkog instituta za mir (USIP).

Извор[уреди]