Пређи на садржај

Dani osoba sa invaliditetom na Zvezdari

Извор: Викиновости


28. novembar 2011.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Kancelarija za pomoć osobama sa invaliditetom i Društvo za sport i rekreaciju invalida Zvezdara u saradnji sa Savezom za sport i rekreaciju invalida Beograda, Udruženjem "Plava školjka", Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Srbije, Ministarstvom kulture Srbije, Nacionalim ansamblom Kolo, SC Olimp i Dečijim kulturnim centrom, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda i Gradske opštine Zvezdara, organizovaće od 28. novembra do 3. decembra "Dane osoba sa invaliditetom na Zvezdari", obeležavajući na taj načini svetski "Dan osoba sa invalditetom" 3. decembar.

"Mnogima su puna usta humanosti, ali su slabi na delu i malo urade od onoga o čemu su pričali" – rekao je u pozdravnoj reči na konferencniji za medije predsednik Gradske opštine Zvezdara Milan Popović. "Opština Zvezdara i ovom akcijom pokazuje da želi da se konkretno bavi problemima i da pomaže osobama sa invaliditetom i to nije, niti će ikad biti pitanje politike već pitanje morala, humanosti i građanskog vaspitanja. Otvorili smo Kancelariju za pomoć osobama sa invaliditetom Zvezdare u MZ Bulbuder i trudimo se da se izdignemo u svim našim aktivnostima iznad ličnih interesa koji izuzetno opterećuju rad mnogih organizacija, i da pomognemo svima".

Jagoda Planojević, predsednik Društva za sport i rekreaciju invalida Zvezdara obavestila je da će manifestacija početi 29. novembra od 10 časova u velikoj sali SC Olimp na Zvezdari "Sportskim danom OSI" gde će se predstaviti sportovi – mačevanje, košarka u kolicima, sedeća odbojka, stoni tenis, streljaštvo, poligon koordinacije, boćanje... Aleksandar Vujčić, stručni saradnik Saveza za sport i rekreaciju invalida Beograda istakao je da se očekuje oko 100 učesnika. Ivana Maliković, koordinator Kancelarije za pomoć osobama sa invaliditetom Zvezdare rekla je da Srbija član Svetske unije osoba sa inaliditetom i iznela utiske sa kongresa u Istanbulu, kome je prisustvovalo 400 delegata iz 60 zemalja, koji su predstavljali više od 600 miliona osoba sa invaliditetom, koliko ih ima u svetu.

Jedan od zaključaka je da novac jeste važan u svim aktivnostima, ali da on nije uvek dovoljan i da je mnogo bitnije da osobe sa invaliditetom dobiju svakodnevnu pažnju i pomoć svih, a ne samo njihovih bližnjih...

Na konfereciji za medije su o ciljevima ove manifestacije govorili i Dušan Ignjatović član Opštinskog veća Zvezdare i član UO Saveza za sport i rekreaciju invalida Zvezdare, Mijailo Sarić predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Srbije i Ivan Čabrajac predstavnik Nacionalnog ansambla Kolo koji će održati humanitarni koncert u Sava centru 30. novembra od 19,30 časova.

"Moto udruženja "Plava školjka" je "Otvorite školjku i pronađite biser u njoj"" – rekla je Nadica Blažić predsednik ove organizacije. – Naš zadatak je da tu, često kao u školjci sakrivenu decu, pokažemo, da oseti našu pažnju i da im pomognemo da se osete ravnopravnima. Značajan deo ove manfestacije posvećen je upravo njima. U Sava centru 30. novembra planiran je poseban program "Stvaralaštvo i kreativnost osoba sa invalditetom" i prodajna izložba rukotvorina... Odigraće i dve predstave u Centru za kulturu "Vuk Karadžić", imaće i modnu reviju u Dečijem kultrnom Centru u okvir manifestacije "Kutura za sve" 3. decembra.

Program manifestacije "Dani osoba sa invaliditetom Zvezdare" Utorak, 29. novembar od 10 do 12 časova, SC Olimp: Sportski dan osoba sa invaliditetom. Sreda 30. novembar, Sava centar od 14 časova: Stvaralaštvo i kreativnost osoba sa invaliditetom (prodajna izložba rukotvorina, učesnici će moći da predstave svoje radove na zajedničkoj video projekciji). Sreda, 30. novembar, Sava centar, 19,30 časova: Humanitarni koncert Nacionalnog ansambla Kolo. Subota, 3. decembar, Dečiji kulturni centar, 14,00: Kultura za sve (modna revija dece sa invaliditetom, izložba slika, rukotvorina, scenski nastupi...) Subota, 3. decembar: Ustanova kulture "Vuk Karadžić", 17,00: Predstave "Čarobna zemlja" (mjuzikl u izvođenju Sportskog društva za decu i omladinu sa posebnim potrebama iz Kruševca) i "Oko sebe se okreni" (Marjan Jurić i Studio glume "Dve besne gliste").

Извор

[уреди]