Dani japanske kulture u Pećincima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. novembar 2012.
Pećinci/ Srbija (PRobjave) - Njegova ekselencija ambasador Japana Tošio Cunozaki posetio je u petak opštinu Pećinci gde je zajedno sa predsednikom ove opštine Savom Čojčićem svečano otvorio izložbu japanske grafike XVIII i XIX veka - Slike efemernog sveta, čime je zvanično obeležen početak manifestacije "Dani japanske kulture u Pećincima".

Predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić istakao je da ova manifestacija približava bogatu kulturnu tradiciju Japana srpskom narodu, povezujući naša dva naroda i pružajući mogućnost da se upoznamo sa običajima Japana. "Narod Japana je mnogo puta pomagao Srbiji i drago mi je da nam se barem na jedan dan pruža prilika da ugostimo delegaciju japanske ambasade i još više učvrstimo i produbimo prijateljstvo. Verujem da je i gospodin Cunozaki, danas imao priliku da se upozna sa srpskim narodnim običajima, ali i sa potencijalima naše opštine." – kazao je Čojčić.

Ovom prilikom, japanski ambasador i opštinska delegacija posetili su Muzej hleba u Pećincima, jednu od najvećih kulturnih znamenitosti ovog kraja, a obišli su i OŠ "Slobodan Bajić Paja" gde su učenici gospodinu Cunozakiju uručili Pismo prijateljstva i Zbornik svojih radova posvećenih japanskoj kulturi.

U okviru "Dana japanske kulture u Pećincima", koje organizuje pećinački Centar za kulturu pod pokroviteljstvom opštine Pećinci i ambasade Japana, u toku naredne tri sedmice biće priređeni različiti kulturno-umetnički sadržaji kao što su književne večeri, projekcije filmova Akire Kurosave, ali i origami radionice za učenike osnovnih škola sa teritorije opštine.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg