Dani evropske baštine posvećeni zadužbinarstvu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. septembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Više od 150 izložbi, koncerata i drugih sadržaja biće organizovano u Beogradu od 20. do 28. septembra, povodom Dana evropske baštine, a ove godine programi su posvećeni zadužbinarstvu, najavili su u sredu organizatori.

Zamenik gradskog sekretara za kulturu i predsednik ogranizacionog odbora Aleksandar Peković rekao je na konferenciji za novinare da je gradska uprava za manifestaciju koja se paralelno odvija u više zemalja Evropske unije, izdvojila 420.000 dinara.

Peković je precizirao da se programi za Dane evropske baštine finansiraju ne samo iz budžeta grada već i iz drugih izvora, a za posetioce su potpuno besplatni.

„Zadužbinarstvo je tema koja nas vraća na ukupne moralne vrednosti društva i pojedinca“, rekao je Peković i podsetio da Beograd organizuje programe povodom Dana evropske baštine od 2002. godine.

Organizatori su kao novinu na ovogodišnjoj proslavi Dana evropske baštine pored ostalog najavili posetu poljoprivrednom dobru Radmilovac, kao i otvaranje legata pisca Milorada Pavića.

Centralna proslava Dana evropske baštine biće održana 22. septembra u Kraljevu i manastirima Žiča i Studenica, koji se smatraju korenima zadužbinarstva.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg