Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу9. децембар 2009.
BEOGRAD, 10. decembra 2009. (Beta) - Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar ove godine posvećen je borbi protiv diskriminacije.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je tim povodom da su na meti diskriminacije pojedinci i grupe koje su najranjivije, poput invalida, žena i devojaka, siromašnih, emigranata, pripadnika manjina i svih onih za koje se veruje da su drugačiji od većine. "Te žrtve diskriminicije nisu same, UN su uz njih i posvećene su zaštiti prava svih, a posebno najugroženijih", rekao je Ban.

Povodom Dana ljudskih prava, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije saopštilo je da se zalaže da se, pored već postojećih zakona, donosu zakonski akti kako bi se stvorio celovit, koherentan normativni sistem neophodan za svestrano ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u svim oblastima.

Na današnji dan 1948. godine Generalna skupština UN usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a u prvom članu piše: "Svi ljudi su rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima".


Извор[уреди]