Danas rasprava o zakonu o amnestiji

Извор: Викиновости8. март 2010.
BEOGRAD, 9. marta 2010. (Beta) - Skupština Srbije nastaviće danas sednicu načelnom raspravom o Predlogu zakona o amnestiji, kojim je predviđeno oslobađanje krivične odgovornosti i brisanje iz kaznene evidencije osuđenih i osumnjičenih za izbegavanje vojne obaveze.

Prema tom zakonskom predlogu, amnestijom će biti obuhvaćeni svi koji su od 18. aprila 2006. godine do stupanja na snagu novog zakona izbegli vojnu obavezu ili službu, odnosno samovoljno napustili Vojsku Srbije.

Kako se navodi u obrazloženju, predloženo je da se Zakon o amnestiji donese po hitnom postupku, kako bi se sprečile štetne posledice za bezbednost zemlje i prava građana.

Procenjeno je da bi amnestija za pojedina krivična dela iz grupe protiv Vojske Srbije bila opravdana, jer su u oktobru 2009. godine doneti novi zakoni o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i o civilnoj službi, dodaje se u obrazloženju predloga zakona.

Skupština je u utorak, 2. marta počela redovnu sednicu na čijem dnevnom redu je 38 tačaka. Poslanici su do sada završili načelnu raspravu o 12 zakonskih predloga.

Извор[уреди]