Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. септембар 2011.
Брисел-  (Beta) - Dijalog Beograda i Prištine, koji je pod pokroviteljstvom Evropske unije počeo u martu u Briselu, biće nastavljen danas, a jedna od glavnih tema biće carinski pečat.

Početkom nedelje u Beogradu i Prištini boravio je posrednik EU u dijalogu Robert Kuper a na tim sastancima je dogovoreno da teme današnje, šeste runde razgovora, budu carinski pečati, telekomunikacije, vraćanje katastarske dokumentacije i regionalna saradnja.

Stefanović je u ponedeljak izjavio da je moguće da će na dnevnom redu biti i pitanja snabdevanja električnom energijom i univerzitetskih diploma. Prema njegovim rečima, pitanje funkcionisanja srpskih institucija na severu Kosova i Metohije neće biti tema predstojeće runde pregovora.

Šef pregovaračkog tima rekao je u četvrtak da „svaki dogovor ide u pravcu pomoći građanima i njihovim životima i rešavanju velikih problema koje imaju bez ugrožavanja pozicija Srbije oko suvereniteta“.

Razgovori prištinskog tima, predvodjenog Editom Tahiri, i begradskog na čelu sa Stefanovićem, počeli su 8. marta i do jula, kada su prekinuti, na dnevnom redu bili su matične knjige, katastar, aviosaobraćaj, telekomunikacije, carinski pečati i predsedavanje Ceftom.

Prvi dogovori postignuti su u petoj rundi razgovora koja je održana početkom jula. Oni su se odnosili na slobodu kretanja, matične knjige i delimično na priznavanje diploma.

Stefanović je ranije rekao da će se problem carinskog pečata rešiti u korist normalnog protoka robe preko administrativne linije na način koji ne prejudicira status.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg