Danas konferencija Kargo 10

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. фебруар 2011.
BEOGRAD, 25. februara 2011. (Beta) - Regionalna ministarska konferencija "Kargo 10 - izazovi i perspektive ujedinjene železnice", na kojoj će učestvovati ministri iz pet zemalja regiona i predstavnici 120 kompanija iz 15 evropskih zemalja, biće održana danas u Beogradu.

Na konferenciji će učestvovati resorni ministri i predstavnici želznica iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i Grčke, najavljeno je iz ministarstva infrastrukture Srbije.

Zajedničko železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije "Kargo 10" počelo je da obavlja saobraćaj u oktobru a sedište kompanije je u Ljubljani.

Zajednička železnica raspolaže sa pet odsto od ukupnih vozova železnica tri države.

Jedan od ciljeva nove komapnije je skraćenje carinske procedure na graničnim prelazima, kako bi vozovi zajednicke železnice brže saobraćali.

Železnice Srbije, Hrvatske i Slovenije imaju po trećinu udela u "Kargu 10", a u istom procentu će biti deljen i profit.

Dogovor o osnivanju zajedničke železničke kompanije Srbije, Hrvatske i Slovenije postignut je krajem jula 2010, kako bi se prevoz robe i putnika na panevropskom Koridoru 10 učinio efikasnijim, rentabilnijim i bržim, odnosno putovanje od Ljubljane do Istanbula skratilo sa sadašnjih 57 na 35 sati.

Konferenciju će sutra otvoriti ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić.

Извор[уреди]