Dan sećanja je velika opomena

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. април 2010.
BEOGRAD, 22. aprila 2010. (Beta) - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u četvrtak da je Dan sećanja na žrtve genocida tokom Drugog svetskog rata velika istorijska opomena kako se takve stvari više ne bi ponavljale.

Polažući vence u ime Vlade Srbije na Spomen-obeležje na Starom sajmištu u Beogradu, Dačić je istakao da je težnja današnje Srbije članstvo u zajednici evropskih naroda, što je garancija da se genocid, poput onog u Drugom svetskom ratu, više neće ponoviti.

"Srbija je danas garant mira i stabilnosti na Balkanu", rekao je Dačić. On je istakao neophodnost kontinuiranog razvoja institucija, poštovanja zakona kao i jačanja dobrosusedskih odnosa.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić istakao je da je sećanje znak najdubljeg poštovanja prema žrtvama Drugog svetskog rata, ali istovremeno i obaveza prema budućim generacijama kako se slični zločini ne bi ponovili.

Vence na Spomen obeležje na Starom sajmištu položili su predstavnici Skupštine grada Beograda, kao i brojne delegacije udruženja za očuvanje sećanja na žrtve genocida. Dan sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu odeležava se 22. aprila, na dan kada je pre 65 godina oslobođen ustaški logor u Jasenovcu, u Hrvatskoj.


Извор[уреди]