Пређи на садржај

Dalje urušavanje kredibiliteta Haškog suda

Извор: Викиновости


29. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je u četvrtak da će oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja samo dalje urušiti kredibilitet Tribunala i da će značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

„Taj proces će značajno biti otežan, s obzirom da je evidentno da će Hag u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud a ne pravna institucija“, rekao je Ljajić agenciji Beta.

Ljajić je rekao da je, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, oslobađanje bivšeg vođe OVK Haradinaja sasvim očekivani epilog i da je ceo postupak od početka praćen brojnim kontroverzama sa velikim brojem propusta i grešaka tužilaštva i sudskog veća.

„Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bes jer se radi o selektivnoj pravdi ili nepravdi. Ali, u teškim okolnostima ne smemo doneti odluku na štetu Srbije“, rekao je Ljajić.

Govoreći o greškama i propustima suda u Hagu, Ljajić je naveo da Haradinaj nije bio optužen po komandnoj odgovornosti, da mu je bilo omogućeno ne samo da bude pušten na slobodu, već i da se aktivno bavi politikom, a da ga je tadašnji šef UNMIK-a svečano ispratio sa aerodroma u Prištini.

„Slučaj je praćen brojnim političkim implikacijama i očito ova presuda može imati itekako veliku senku politički motivisane presude“, rekao je Ljajić.

Izvor[уреди]