Dakić zatražio obnovu postupka

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. август 2011.
KARLOVAC, 12. avgusta 2011. (Beta) - Nekadašnji predsednik Srpskog nacionalnog veća SAO Krajine Mile Dakić predao je zahtev za obnovu postupka u kojem je 1999. u Hrvatskoj u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine, javila je u petak hrvatska agencija Hina.

Dakić je 26. maja uhapšen u BiH, a u četvrtak je izručen Hrvatskoj.

Kako dodaje Hina, zahtev za obnovu postupka zatražila je i Srbija na sastanku ministara pravosuđa Hrvatske, Srbije i BiH u julu u Sremskim Karlovcima.

Predsednik Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković rekao je da za hrvatsko pravosuđe Mile Dakić kao pravosnažno osuđena osoba - osuđenik i da nikakve moguće pravne radnje u vezi s obnovom postupka "ne odlažu upućivanje na izvršenje zatvorske kazne".

Perković je dodao da je Dakiću uručeno rešenje o upućivanju na izvršenje kazne zatvora, ali da on ima pravo da se žali na to rešenje. "Iako po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija Dakiću sledi početak služenja kazne, to ne uklanja mogućnost da mu se po Zakonu o krivičnom postupku obnovi postupak budući da mu se sudilo u odsustvu", izjavio je Perković.

Dakić je 1999. godine u Hrvatskoj u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno podstrekivanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca u avgustu 1991. godine kod Karlovca.


Извор[уреди]