Da političari poštuju fiskalna pravila

Извор: Викиновости


16. мај 2011.
BEOGRAD, 15. maja 2011. (Beta) - Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Albert Jeger i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik ocenili su da je fiskalna odgovornost način da Srbija ponovo postane prosperitetna zemlja kao i da bi bilo dobro da se glavne političke partije javno obavežu da će poštovati fiskalna pravila.

U zajedničkom autorskom tekstu za Večernje Novosti i Politiku, Jeger i Lisovolik navode da ih je strah od činjenice da su svi srpski političari više nego spremni da nude stanovništvu prečicu do višeg životnog standarda kroz nerealna fiskalna obećanja, posebno neodrživo visoke plate u javnom sektoru i penzije ili preniske poreze.

"Nadamo se da će zakonski propis o fiskalnoj odgovornosti, koji je donesen krajem prošle godine, voditi ka odgovornom i suzdržanom fiskalnom ponašanju, posebno tokom političke visoke temperature predizbornih kampanja", naveli su predstavnici MMF-a uoči posete delegacije MMF- Srbiji.

Jeger i Lisovolik su naveli da je tokom proteklih deset godina, prema procenama MMF, fiskalni trošak tipične predizborne godine u Srbiji bio oko tri odsto Bruto domaćeg proizvoda.


Извор[уреди]