Da Vinčijev Atlantski kodeks prvi put u celini na izložbi

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


10. септембар 2009.
Милано-  (Beta-AP) Atlantski kodeks Leonarda da Vinčija, rukopis koji ima 1.119 stranica, biće prvi put javno izložen u celini u Milanu.

Atlantski kodeks čine Leonardovi crteži i zabeleške iz biblioteke Ambrozijane, podeljeni u 12 tomova. Na listovima velikog formata (60,3 sa 44 cm) Leonardo se pojavljuje kao naučnik, filozof, umetnik i vizionar. Reč je o crtežima raznih pronalazaka, oružja i utvrđenja, hidrauličnih sprava, mašina za letenje, plovila, arhitektonskih projekata, nastalih u periodu od 1478. do 1515. godine.

Kompletan rukopis biće izložen postepeno, na 24 izložbe u roku od šest godina. Prva izložba, koju čini 45 crteža, pod nazivom "Tvrđave, utvrđenja i topovi", otvara se u četvrtak u biblioteci Ambrozijana, u kojoj se Kodeks čuva od 1637. i crkvi Santa Maria dele gracije, u kojoj se nalazi Leonardova "Tajna večera". Svaki crtež biće izložen unutar vitrine od dvostrukog sloja pleksiglasa koja obezbeđuje konstantnu temperaturu i vlažnost. Svaka od izložbi trajačhe tri meseca i baviće se različitim temama, uključujući arhitekturu i studije svetlosti i senke.


Извор[уреди]