Пређи на садржај

Dačić i Tači danas s Ketrin Ešton o primeni dogovora

Извор: Викиновости


6. novembar 2012.
Brisel/ Belgija (Beta) Sagledati kako i gde je moguće postići brži napredak u dijalogu Beograd-Priština i primeni dosadašnjih dogovora, cilj je sastanka u sredu u Briselu visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton i predsednika srpske vlade Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Iako se očekuje da sprovođenje dogovora o integrisanom upravljanju prelazima bude dotaknuto, veoma važno će biti da se utvrdi kako Beograd i Priština gledaju na ključni cilj normalizacije odnosa, rekli su agenciji Beta evropski diplomatski izvori u Briselu.

Srpska strana izgleda želi da se zaštita srpske verske i kulturne baštine nađe što pre na pregovaračkom stolu i nije isključeno da to bude dotaknuto, nezvanično su takođe drugi izvori preneli Beti.

Dnevni red sastanka očigledno namerno i nije objavljen jer je ostavljeno da se "sad na visokom političkom nivou otklone nejasnoće oko budućeg toka dijaloga, jer i EU i dve strane žele da se ostvari napredak", dodali su ti izvori.

Beti su zvaničnici u EU potvrdili da bi Dačić i Tači, zajedno s visokom predstavnicom EU, trebalo da se sastanu na radnoj večeri s tim što bi predsednik srpske vlade i kosovski premijer najpre odvojeno trebalo da se sastanu s Ketrin Ešton.

Izvor[уреди]