Dačić i Miler: Ne tražite azil uzalud

Извор: Викиновости


21. октобар 2010.
BEOGRAD, 21. oktobra 2010. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i državna ministarka nemačke savezne pokrajine Bavarske Emilija Miler poručili su u četvrtak u Beogradu građanima da ne traže uzalud politički azil u zemljama Evropske unije.

"Mora se jasno reći da neće biti davanja političkih azila, što znači da je njihov put nepotreban i da će svi biti vraćeni", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Emilijom Miler u Palati Srbija.

Dačić je rekao da je u rešavanju ovog problema važna saradnja vlasti zemalja EU, Srbije i lokalnih vlasti na jugu Srbije i u Sandžaku, odakle dolazi najveći broj građana koji traže azil.

"Najviše je azilanata iz specifičnih krajeva, uglavnom su Romi i Albanci s juga Srbije, a nešto ih ima i iz Sandžaka i zajedničkim radom s lokalnim vlastima biće stavljeno do znanja svima da vizna liberalizacija ne znači pravo na život i rad u tim zemljama i naročito ne pravo na azil", rekao je Dačić.

Emilija Miler je rekla da Bavarska želi da sarađuje u sprečavanju zloupotreba vezanih za podnošenje zahteva za azil. "Želimo da zajednički nastupimo protiv zloupotreba koje se najčešće dešavaju prilikom organizovanih autobuskih putovanja, na neki način se radi o krijumčarenju ljudi", rekla je Emilija Miler.

Ona je poručila građanima Srbije da ne dozvole da budu namamljeni i zloupotrebljeni, jer će korist od putovanja imati samo njihovi organizatori.


Извор[уреди]