Dačić i Fekter o saradnji nakon ukidanja viza

Извор: Викиновости


6. новембар 2009.
Beč-  (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministarka unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter potpisali su u petak u Beču Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti unutrašnje bezbednosti koji se odnosi na period nakon najavljenog ukidanja viza za građane Srbije.

Takve sporazume austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova danas je potpisalo sa Crnom Gorom i Makedonijom jer se očekuje da će i tim državama biti ukinute vize za putovanje u države šnegenskog sporazuma.

"Potpisivanje Memoranduma o razumevanju, istovremeno sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom je jasan pokazatelj da se zaista nalazimo na uspešnom kraju i u završnoj fazi procesa liberalizacije", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare nakon potpisaivanja sporazuma.

Ministar je ocenio da je potpisivanje sporazuma prvi praktični pokazatelj da se zemlje EU već spremaju za viznu liberalizaciju jer Memorandum podrazumeva policijsku, odnosno saradnju na planu unutrašnje bezbednosti, nakon ukidanja viza za građane tri zemlje.


Извор[уреди]