Dačić: Resetovati odnose Srbije i Hrvatske

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da odnose Srbije i Hrvatske treba resetovati i početi iz početka, jer bi procesom "odledjivanja" odnosa dve zemlje bila zaokružena atmosfera dobre regionalne saradnje.

"Srbija želi da bude promoter dobre saradnje i odnosa sa svim državama u našem okruženju. Moramo da budemo svesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti tačke koje će nas vući napred", rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

Dačić je kazao da su odnosi Srbije i Hrvatske u poslednjih nekoliko meseci zahladili, ali da se u toj oblasti mora biti veoma praktičan.

"To znači da mi ne moramo da ispoljavamo bilo kakvu ljubav, ali da politička saradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju da postoje", dodao je.

On je istakao da je spreman za sastanak sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem upravo da se ne dozvoli da odnosi dve države uđu u još lošiju fazu iz koje bi teško moglo da bude tako brzo povratka.

"Nije dobro da postoje dve zemlje gde nivo političke komunikacije nije na najvišem nivou, zato mislim da je važno sada resetovati te odnose i početi iz početka", kazao je Dačić.

Na pitanje da li su mogući vanredni izbori ove godine, Dačih je rekao da su teoretski mogući, ali da nije vreme za izbore sada kada se odlučuje "o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima - da Srbija što pre dobije datum za pregovore o članstvu u EU i pravedno, sveobuhvatno rešenje za Kosovo i Metohiju".


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg