Dačić: Parada zabranjena zbog bezbednosti

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da su Parada ponosa, kao i svi ostali skupovi zakazani za vikend zabranjeni kako bi se, kako je naveo, sprečio haos.

„Ta odluka je neopoziva. Ako smo došli do toga da MUP određuje, mi smo procenili da su veliki bezbednosni rizici“, rekao je Dačić za televiziju B92.

„Nije bilo nikakve dileme. Ako ćemo o ovom pitanju da odlučujemo sa bezbednosnog aspekta, onda je jasno da su rizici veliki. Jedan je zaključak - da se za vreme vikenda može očekivati narušavanje javnog reda i mira, ugrožavanje života, i oštećenje imovine, napadi na strana diplomatska predstavništva sa ciljem da se pretvori u haos“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je zabrana Parade poraz države i dokaz da se nije mogao obezbediti taj skup, Dačić je rekao da je Parada mogla da se održi uz „upotrebu vatrenog oružja, vodenim topovima i gubikom života“.

„Je l' to cena? Nije. Ovo nije poraz MUP-a i policije, već je dokaz da policija radi svoj posao. Upoznao sam sa ovom odlukom i državni vrh i oni su se složili“, rekao je Dačić i dodao da je ovo najbolja odluka za sve građane.

Dačić je poručio da je odluka obavezujuća za sve i da će policija svim sredstvima sprečiti sve skupove koje bi neko eventualno pokušao da održi i dodao da ta zabrana važi za sve, uključujući i skup predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

„Ne želim da izjednačim ove koji žele da organizuju Paradu i one koje žele da nasilnički spreče to. Žao mi je ako neko misli da je izjednačeno“, kazao je ministar.

On je naveo i da je situacija na severu Kosova doprinela odluci o zabrani jer je, kako je rekao, trenutna situacija „zaoštrila odnose u Srbiji i da bi se fitilj lako upalio“.

Dačić je kazao da je prošle godine postojala manja opasnost, ali da je postojala i politička odluka koja je ove godine izostala.

„Nikada ova vlast i MUP neće zabraniti Paradu ponosa, ali će zabraniti sve skupove na kojima postoji bezbednosni rizik“, rekao je Dačić.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg