Dačić: Kosovo da više ne bude predmet ucena za EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. јануар 2011.
BEOGRAD, 21. januara 2011. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak da Srbija želi da se postigne konačan dogovor o kosovskom pitanju, kako ovaj problem više ne bi bio predmet ucena na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

"Srbija želi da se postige istorijski dogovor Srba i Albanaca, kako bi se to pitanje skinulo sa dnevnog reda, i kako to više ne bi bilo, pored Haškog tribunala, predmet ucena prema Srbiji", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je poručio da je, i pored toga što se pokušava nametanje nekih dodatnih uslova, ratifikacija Sporazuma o stabilizacij i pridruživanju između Srbije i EU u Evropskom parlamentu, važan korak u evropskim integracijama Srbije.

"Svako zemlja će pokušavati da u svemu tome nametne neki uslov koji je njoj bitan. Pojedinačnu ratifikaciju sporazuma neke zemlje vezuju za vlasništvo nad ambasadama, neke vezuju za sudbinu preduzeća koja su kupile u Srbiji, a neke za priznanje Kosova", kazao je Dačić.

On je podsetio da Evropska unija zbog protivljenja pet svojih članica nema jedinstven stav i zahtev da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.


Извор[уреди]