Пређи на садржај

Dačić:Srbija predlaže rešenje za paralelizam

Извор: Викиновости


9. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Rezolucijom o pregovorima sa Prištinom, i paralizu institucija na Kosovu, čime se priznaje njegova celovitost u smislu Rezolucije SB UN 1244, ali bez priznavanja nezavisnosti, izjavio je u sredu premijer Srbije Ivica Dačić.

„Potrebne su nam institucije koje priznaju i Beograd i Priština, i mi ovim dokumentom dajemo naše viđenje kako da se reši problem“, kazao je Dačić na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice Vlade i predsednika Srbije, na kojoj su usvojeni Platforma i Rezolucija o Kosovu i Metohiji.

U tekstu Platforme nema odredbi iz prvobitne verzije predsednika Srbije Tomislava Nikolića o mogućnosti prekida pregovora sa Prištinom, kao i da nema principa da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, istakao je premijer.

„Nama je cilj da dobijemo datum pregovora. Ne možemo se boriti ako smo van procesa... a zdrav razum nam govori da je EU naš logičan izbor“, kazao je Dačić.

Premijer je rekao da Vlada Srbije može da prihvati sve što ne ugrožava njene nacionalne interese i da, zarad dobijanja datuma za pregovore za članstvo u EU, želi da ima inicijativu i da učestvuje u tehničkom dijalogu sa Prištinom.

Izvor[уреди]