Dačić:Kosovo u UN nije uslov

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. januar 2013.
Vršac/ Srbija (Beta) Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak u Vršcu da je pitanje stolice Kosova u UN predimenzionirano i da nikada nije bilo pominjano ni u kakvim razgovorima Beograda i Prištine, niti je ikada postavljano kao bilo kakav uslov za dalju dinamiku evropskih integracija Srbije.

„Pitanje stolice Kosova u UN postavljaju prištinske vlasti, zato što znaju da proces nezavisnosti nije zaokružen bez toga. To pitanje ni ne može da bude rešeno, ukoliko se ne raspravlja o celovitom paketu rešenja kosovskog problema. Za sada, ta tema ni u jednom razgovoru nije bila spomenuta“, naglasio je Dačić u Vršcu gde je prisustovao otvaranju nove proizvodne linije u fabrici „Frezenijus medikal ker“.

Premijer je rekao da Srbija nije spremna da o toj temi razgovara uz „put“ i da je to pitanje za Srbiju neprihvatljivo postavljati u takvom obliku.

„Mi stav prema Kosovu nećemo menjati. To je jedina stvar koju Kosovo ne može da dobije. Sve ostalo, najverovatnije, mogu da dobiju. Ne uz našu pomoć, ali smo mi nemoćni da ih sprečimo. U ovom pitanju ne mogu bez nas. Svako ima neki adut u svojim rukama. Priština ima EU, mi imamo UN“, rekao je Dačić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je u petak u Vršcu da njegova izjava o stolici Kosova u EU nije dobro protumačena i da je on po tom pitanju na sličnoj liniji kao i premijer Ivica Dačić.

„Veoma mi je važno da bude jasno da nisam rekao da je stolica Kosova u UN uslov za dobijanje datuma. Jasno je da će to pitanje nekada biti postavljeno, kada se bude razgovaralo o celokupnom rešenju pitanja Kosova, što je rekao i Dačić pre nekoliko dana“, rekao je Vilhelm.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg