Džombić: Cilj nove vlade ekonomski stabilna RS

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. децембар 2010.
BANJALUKA, 29. decembra 2010. (Beta) - Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je u sredu da će osnovni cilj rada nove entitetske vlade biti izgradnja ekonomski stabilne, tržišno orijentisane, socijalno odgovorne i politički neupitne RS.

Iznoseći poslanicima Narodne skupštine RS program rada nove vlade, Džombić je kazao da će njegov kabinet nastaviti politiku prethodne Vlade, usmerene na dalje društvene reformame i otvaranje RS prema Evropi.

On je najavio i preispitivanje svih prenetih entitetskih nadležnosti na državni nivo, kao i zahteve za redukovanje preglomazne administracije u zajedničkim organima BiH.

Džombić je naveo da su osnovni programski ciljevi nove Vlade RS evropske integracije, regionalna saradnja, jačanje privrede, borba protiv korupcije i kriminala, socijalno pravedna i uravnotežena RS, kao i povećanje obrazovanosti i nivoa znanja.

Govoreći o ustavnim reformama u BiH, Džombić je kazao da su za RS prihvatljive samo promene državnog ustava koje se tiču ljudskih prava, odnosno primene odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", kako predstavnici nacionalnih manjina ne bi bili diskriminisani u izbornom procesu.

Parlament RS danas bi trebalo da izabere novu Vladu RS.


Извор[уреди]