Džejms Kameron protiv izgradnje džinovske brane u Brazilu

Извор: Викиновости


26. март 2011.
MANOS, 26. marta 2011. (Beta-AFP) - Brazilski indijanski poglavica Raoni i oskarovac Džejms Kameron, reditelj bioskopskog hita "Avatar", protestovali su u petak povodom izgradnje džinovske brane Belo Monte, u srcu amazonske prašume.

"Ribe će napustiti reku, naša sela će osetiti posledice. A jedini koje vlasti žele da saslušju jesu oni koji će zaraditi na ovom projektu", rekao je poglavica novinarima u brazilskom gradu Manosu. Raoni, koji je na glavi imao perjanicu, Džejms Kameron i njegov prijatelj i glumac Arnold Švarceneger, učestvovali su na forumu posvećenom održivom razvoju.

Hidroelektrana Belo Monte, kapaciteta 11.000 megavata, biće treća po veličini u svetu, posle brane Tri klanca u Kini (18.000 megavata) i brane Itaipu (14.000 megavata) na granici Brazila i Paragvaja. Prema zvaničnim podacima, zbog izgradnje brane Belo Monte, koja će koštati 11 milijardi dolara, biće poplavljeno područje površine 500 kvadratnih kilometara uz reku Šingu i oko 16.000 ljudi će biti raseljeno. Kameron je ocenio da bi izgradnja mogla da izazove "humanitarnu krizu".


Извор[уреди]