Džejms Kameron protiv izgradnje brane u Amazoniji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. април 2010.
BRAZILIJA, 13. aprila 2010. (Beta-AP) - Američki režiser Džejms Kameron izjavio je da se bitka iz njegovog "Avatara" dešava u stvarnom životu u Amazoniji, gde plemenske zajednice pokušavaju da spreče izgradnju velike brane.

Kameron je kazao da je u prestonicu Brazila doputovao kako bi podržao ekološke organizacije i plemena koji protestuju zbog izgradnje brane Belo Monte. Brazilska vlada planira da izgradi brane Belo Monte na obali reke Šingu. To bi bila treća po veličini brana na svetu, a ekolozi tvrde da će potopiti stotine kvadratnih kilometara Amazonije i isušiti oko 100 kilometara reke Šingu, što će ugroziti plemenske zajednice koje žive duž te reke. Vlada za 20. april planira raspisivanje tendera za izvođača radova.

Kameron je kazao da je u Braziliju došao na sopstvenu incijativu, pošto se slaže sa protestom. "Privukla me je situacija u kojoj je u toku sukob iz 'Avatara' u stvarnom šivotu. Ono što se dešava u 'Avataru' dešava se Brazilu i mestima kakva su Indija i Kina, gde se tradicionalna sela zamenjuju velikim infrastrukturnim projektima", objasnio je Kameron.


Извор[уреди]