Crnogorska skupština raspravlja o izbornom zakonu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. септембар 2011.
Подгорица-  (Beta) - Skupština Crne Gore u petak razmatra vladine izmene zakona o opštem obrazovanju koje predviđaju da se nastava u školama izvodi na crnogorskom, ali i na srpskom i ostalim jezicima u službenoj upotrebi.

Ministar prosvete Slavoljub Stijepović saopštio je da očekuje jednoglasnu podršku poslanika, jer su, kako je podsetio, predložene izmene rezultat dogovora vlade i opozicije.

Najjača opoziciona partija Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da su vladine izmene za tu stranku prihvatljive, jer se njima "obezbeđuje ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika".

"Predlogom izmena zakona srpski jezik se ne proglašava službenim, već se tom jeziku kojim govori najveći broj građana Crne Gore, omogućava ravnopravan tretman sa službenim jezikom", kazao je u skupštini poslanik SNP-a Neven Gošović.

Gošović je podsetio na rezultate popisa koji je pokazao da većina građana govori srpskom jezikom i ocenio da ti "građani ne traže dominaciju srpskog jezika, već njegovu ravnopravnost" sa crnogorskim.

Poslanik SDP-a Borislav Banović, međutim, smatra da se zakonom "na mala vrata" definiše ko su manjinski narodi u Crnoj Gori "što nije uređeno Ustavom", a protiv čega je njegova partija.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg