Cena goriva da bude najpovoljnija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. avgust 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je u sredu da su cene goriva u Srbiji niže od prosečnih u regionu i da će NIS nastojati da nastavi sa takvom strategijom.

"Uradićemo sve što od nas zavisi da cene goriva u Srbiji bude najpovoljnije u regionu", kazao je Kravčenko na predstavljanju projekta ulaganja NIS-a u rafineriju u Novom Sadu.

On je istakao da NIS ima udeo od 35 odsto u maloprodaji goriva u Srbiji i da postoji puno prostora za razgovore o ceni goriva "sa svim igračima na tržištu i državom".

"NIS pri određivanju cene goriva poštuje tržišna pravila, ali i socijalnu odgovornost", naglasio je Kravčenko i dodao da je cena goriva konkurentna, što će NIS nastojati da održi i ubuduće.

Cene goriva u regionu su, po njegovim rečima, niže samo u Makedoniji, gde su akcize 50 odsto manje nego u Srbiji.

Kravčenko je rekao da ne zna da li je moguće da se u Srbiji primeni model kao u Francuskoj da se cene goriva smanje tako što bi se država i naftne kompanije odrekle dela dobiti, ali je naglasio da je važno da se ne promeni model slobodnog formiranja cene tog energenta, što je prvi preduslov za dobru konkurenciju i prihvatljive cene.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg