CeSID: ZES 38,7, SRS 29,1 odsto glasova

Извор: Викиновости


11. maj 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Koalicija Za evropsku Srbiju osvojila je na današnjim izborima 38,7 odsto glasova ili 103 mandata, saopštio je večeras direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Zoran Lučić.

Prema preliminarnim rezultatima CeSID-a, na osnovu 85 odsto obrađenog uzorka, Srpska radikalna stranka (SRS) je na drugom mestu sa 29,1 odsto osvojenih glasova, odnosno 77 mandata, naveo je Lučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je za koaliciju Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija (DSS-NS) glasalo 11,3 odsto birača (30 mandata), a za koaliciju Socijalistička partija-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija (SPS-PUPS-JS) 7,9 odsto (20 mandata).

Liberalno demokratska partija (LDP) dobila je podršku 5,2 odsto građana, što je oko 13 mandata u Skupštini Srbije, kazao je Lučić. Bošnjačka lista za evropski Sandžak - Dr Sulejman Ugljanin osvojila je 0,8 odsto glasova (dva mandata), a Mađarska koalicija 1,8 odsto (četiri mandata). Za Koaliciju Albanaca Preševske doline glasalo je 0,5 odsto, što je jedan osvojeni mandat u republičkom parlamentu.

Prema podacima CeSID-a na birališta je izašlo 4,1 milion birača, odnosno 60,7 odsto.

Извор[уреди]