Пређи на садржај

Carinska stopa na uvoz industrijske robe iz EU nula

Извор: Викиновости


1. januar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Carinska stopa na uvoz velikog broja industrijskih proizvoda proizvedenih u EU od 1. januara biće potpuna ukinuta, a biće snižena i na važne poljoprivredne proizvode, rekla je koordinatorka Biroa za saradnju sa EU Privredne komore Srbije Kristina Đurić.

Nulta carina važiće za nove i polovne automobile, obojene metale, aluminijum, bakar, mašine, elektroproizvode, delove za traktore, krzno, proizvode od betona, gipsa i cementa, gume, kaučuk i keramičke proizvode.

"Carina na uvoz polovnih i novih automobila iz EU se snižava sa 2,5 odsto u 2012. na nulu u 2013. godini", precizirala je Kristina Đurić u izjavi za portal EurAktiv Srbija.

Ona je podsetila da je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbija sa EU ispregovarala tranzicioni period za liberalizaciju trgovine od šest godina što znači da Srbija u 2013. godini ulazi u petu godinu liberalizacije, odnosno postepenog snižavanja carina.

Od 2014. godine industrijski proizvodi biće potpuno liberalizovani, što znači da će carinska stopa na uvoz tih proizvoda biti nula. Kad je reč o poljoprivrednim proizvodima, za oko 96 odsto poljoprivrednih proizvoda carina će 2014. godine biti nula.

Međutim, poljoprivredni proizvodi koje Srbija proizvodi ostaće zaštićeni carinama i posle 2014. godine, ostakla je Đurićeva, dodajući da je reč oko 400 tarifnih linija. Kako je navela, reč je o voću i povrću, žitaricama, mesu, mleku i mlečnim proizvodima.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u prvih 11 meseci 2012. godine Srbija je u spoljnotrgovinskoj razmeni sa EU imala deficit od 2,7 milijardi evra.

U tom periodu izvoz Srbije u EU povećan je pet odsto u odnosu na isti period 2011. godine, na 4,75 milijardi evra, dok je uvezena roba za 7,4 milijarde evra.


Izvor[уреди]