Bugarskim fudbalom upravlja mafija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јануар 2011.

Sofija / Bugarska, (Beta-AFP) - Bugarskim fudbalom upravlja mafija, koja koristi klubove da bi prala novac i popravila svoj imidž, navodi diplomatska depeša koju je objavio Vikiliks, a preneo španski dnevnik Pais.

Izveštaj „Bugarski fudbal dobija crveni karton zbog korupcije“ poslat je u januaru prošle godine iz američke ambasade u Sofiji.

„Opšte je mišljenje da bugarske fudbalske klubove direktno ili indirektno koriste osobe koje se bave organizovanim kriminalom, i koje ih koriste da bi stekle legitimitet, oprale novac ili brzo zaradile“, navodi se u izveštaju.

Fudbalski klubovi u Bugarskoj bili su društveni, policijski ili vojni, a „prodati su novoj ekonomskoj eliti, poznatoj po svojoj bliskosti sa organizovanim kriminalom ili bivšim tajnim službama“, piše u depeši koju je potpisala Suzan Saton.

Bugarske vlasti počele su u decembru istragu o osam utakmica koje su osumnjičene za nameštanje, a u koje je umešano 11 klubova. Istragu je izazvala sumnja koju je izrazila Evropska fudbalska unija (UEFA).

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg