Budućnost Srbije u EU

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу23. август 2011.
(Beta) - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak u Beogradu da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali i dodala da je pitanje statusa kandidata povezano sa dvema stvarima - reformama i odnosima sa susedima, sa čime je saglasan i predsednik Srbije Boris Tadić.

Moja poruka je - mi želimo Srbiju u EU, čvrsto smo uvereni da je Srbiji mesto u EU, ali teško je zamisliti da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspetkivu članstva u EU, a onda da neko izlazi iz dvorane kad drugi ulazi, rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Kada je reč o Kosovu, nemačka kancelarka ocenila je da je potreban napredak u rešavanju graničnih pitanja, ali i dodala da „koraci jesu mogući“.

Predsednik Srbije Boris Tadić je tom prilikom rekao da Srbija nema iluzija da bi u Evropsku uniju mogla da unese novi konflikt i da želi da reši sve konflikte u regionu. Dodao je da Srbija ne traži veštački put ka članstvu u EU već jednake standarde kao i za druge zemlje, ocenjujući da Srbija može biti pouzdan partner Nemačke.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg