Buš saopštio da će oko osam hiljada američkih vojnika biti povučeno iz Iraka

Извор: ВикиновостиVašington (Glas Amerike). Ratovi u Iraku i Avganistanu i broj američiih vojnika u te dve zemlje su među temama ovogodišnje predsedničke kampanje.

Buš je najavio da će do februara iduće godine oko osam hiljada vojnika, uključujući marince stacionirane u iračkoj pokrajini Anbar, jednu pešadijsku brigadu i preko tri hiljada pripadnika vazduhoplovstva, inženjeraca i vojne policije biti povučeno iz Iraka.

Buš je vojnim komandantima prisutnim na skupu na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu rekao da je postignuta bezbednost izgleda trajnija zahvaljujući njegovoj odluci da prošle godine uputi dodatne snage u Irak.

Kada osam hiljada vojnika bude povučeno iz Iraka, njihov broj će iznositi nešto više nego što je bio uoči prošlogodišnjeg povećanja trupa.

Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn je podržao je povećanje broja vojnika u Iraku za razliku od njegovog demokratskog suparnika Baraka Obame.

Jedan bataljon američkih marinaca koji je trebalo da bude upućen u Irak u novembru odlazi za Avganistan. Marince će u januaru, kako je rekao predsednik Buš, slediti jedna pešadijska brigada. I Mekejn i Obama podržavaju upućivanje dodatnih snaga u Avganistan, ali je Obama dodao da najavljeno povećanje trupa nije dovoljno jer će do značajnijeg porasta broja američkih vojnika u Avganistanu doći tek kroz pet meseci.

Извор[уреди]