Britanski ambasador iznenađen ishodom glasanja u UN

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. oktobar 2008.
Njujork/ SAD (Beta) - Ambasador Velike Britanije u UN Džon Sojers izjavio je u ponedeljak, posle usvajanja rezolucije kojom se traži savetodavvno mišljenje od Međunarodnog suda pravde (ICJ) o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, da je vrlo iznenađen ishodom glasanja.

"Ranije sam govorio o tome da Velika Britanija ne želi da da podršku rezoluciji iako dajemo podršku ICJ. Zaista smo iznenađeni koliko mnogo zemalja je danas glasalo za rezoluciju", izjavio je Sojers u Generalnoj skupštini UN.

Britanski ambasador je podvukao da njegova zemlja u svakom slučaju podzržava miošljenje ICJ, ali je dodao da će to biti savetodavno mišljenje koje neće moći da utuče na sudbinu Kosova.

"Najbolje za Kosovo bilo bi da se dođe do sitiacije koja će biti pozitivna i dobra za ceo region. Mislimo da bi Kosovu trebalo omogućiti da iznese svoj stav na ICJ", kazao je Sojers i dodao da je potpuno siguran da će Kosovo imati nezavisnost i posle mišljenja koje bude izneo ICJ.

Podvukao je da Velika Britanija žeeli da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju (EU), promovišsuću stabilnost čitavog regiona.

Извор[уреди]