Пређи на садржај

Bringeus očkuje odmrzavanje sporazuma Srbije i EU

Извор: Викиновости


4. децембар 2009.
Beograd-  (Beta) Ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus je u petak uveče izjavio da izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca veoma pozitivno ocenjuje saradnju Srbije sa Haškim tribunalom i da je optimista u pogledu skorog odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU.

"Što se tiče švedskog stava, naše Ministarstvo je uvereno da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom", izjavio je u Beogradu agenciji Beta ambasador predsedavajuće EU. Bringeus je kazao da ne želi da spekuliše o tome da li će Prelazni trgovinski sporazum biti odblokiran već 7. decembra, na sastanku Saveta ministara EU, ali je istakao da je "po prirodi optimista".

Bringeus je naglasio da je ukidanje viza za putovanje u zemlje EU veoma važan korak za evrointergraciju Srbije, posebno za mlade. "To nije poklon, već rezultat napornog rada, posebno srpskih vlasti. Želeo bih da pohvalim napore predsednika (Borisa Tadića), kao i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. Oni su posebno bili angažovani na svim praktičnim stvarima u vezi sa tim pitanjem", rekao je Bringeus.


Извор[уреди]