Bratski odnosi i zajednički problemi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

7. decembar 2012.
Nikozija/ Kipar (Beta) Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je u petak posle razgovora sa kiparskim predsednikom Demetrisom Hristofijasom da Kipar i Srbija imaju tradicinalno prijateljske odnose i mnogo toga zajedničkog, od istorije do problema.

„Imamo mnogo zajedničkih detalja iz istorije, imamo mnogo primera naših bratskih odnosa, ali imamo i zajedničke probleme“, rekao je Dačić, govoreći o narušavanju teritorijalnog integriteta, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dačić je izrazio zahvalnost Kipru na podršci u rešavanju pitanja Kosova, a Hristofijas je rekao da „neprestana pomoć i podrška prijateljskih zemalja kao što je Srbija ojačava napore Kipra za oslobođenje od okupacije“.

Kiparski predsednik je pozdravio dijalog Beograda i Prištine i ponovio da Kipar ne priznaje niti će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„To je principijalni stav, baziran na medjunarodnom pravu. Rešenje mora da bude rezultat zajedničkih konsultacija koje će rezultirati dogovorenim sporazumom. To rešenje mora da poštuje teritorijalni integritet Srbije i da bude odobreno od strane Saveta bezbednosti UN“, rekao je kiparski predsednik.

Hristofijas i Dačić razgovarali su i o evropskoj integraciji Srbije. Hristofijas je rekao da Kipar snažno podržava evropsku perspektivu Srbije i da želi da Srbija što pre otpočne pregovore o članstvu u EU.

Takođe je zaključeno da treba unaprediti ekonomsku saradnju s obzirom na to da postoje zajednički ekonomski interesi, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg