Branimiru Glavašu određen jednomesečni pritvor

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. maj 2009.
Sarajevo/ Bosna i Hercegovina (Beta) - Sud BiH odredio je jednomesečni pritvor Branimiru Glavašu, osuđenom u Hrvatskoj na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina. Tužilaštvo BiH uputilo je u četvrtak ujutru Sudu BiH predlog za određivanje pritvora i utvrđivanje činjenica na osnovu kojih je Glavaš podneo zahtev za dobijanje državljanstva BiH.

Sud je prihvatio činjenicu da je Glavaš 22. oktobra prošle godine na zakonit način stekao drzavljanstvo BiH, ali je zaključio da je upis u drzavljanstvo zatražen sa očiglednom namerom izbegavanja procesuiranja i eventualnih posledica osude za krivično delo ratnog zločina.

Sud je izneo stanovište da se ekstradicijski pojam državljanstava mora tumačiti tako da se pravo na državljanstvo ne sme svesno i namerno zloupotrebljavati. Sud navodi da u specifičnom kontekstu zemalja u okruženju kruto tumačenje pojma državljanstva očigledno podriva pravni poredak i ugrožava pravdu. Glavaš je u sredu uhapšen u Kupresu u Hercegovini, nakon čega je dovezen u Sarajevo u Sud BiH.

Извор[уреди]