Bramercova ocena utiče na stav Holandije

Извор: Викиновости


4. децембар 2009.
Hag-  (Beta) Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je da pozitivna ocena glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije "snažno utiče" na stav Holandije o daljoj integraciji Srbije u Evropsku uniju.

"Bramercova pozitivna ocena ima snažan uticaj na stav Holandije o daljim koracima u integraciji Srbije u Evropsku uniju, ali pritisak na Srbiju da nastavi saradnju s Haškim tribunalom mora biti zadržan", naglasio je Ferhagen u pisanoj izjavi objavljenoj na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

Prema njegovim rečima, Holandija bi mogla pristati na dalje približavanje Srbije "u trgovinskim odnosima" sa EU, kao i ukidanjem viznog režima.

Ferhagen je naglasio da će iduće nedelje sa kolegama u EU razmotriti šta Bramercova pozitivna ocena znači "za donošenje odluka u procesu integracije Srbije". Na poziv Holandije, glavni tužilac Bramerc će 8. decembra na sastanku Saveta ministara EU predočiti ocene iz svog jučerašnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN i zatim odgovarati na pitanja šefova diplomatije članica Unije.


Извор[уреди]