Bramercov izveštaj SB UN iduće nedelje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. мај 2011.
HAG, 13. maja 2011. (Beta) - Glavni tužilac Haskog tribunala Serž Bramerc podneće početkom iduće nedelje redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN u kojem će oceniti saradnju Srbije u potrazi za preostalom dvojicom optuženih begunaca, najavio je u petak njegov savetnik Frederik Svinen.

Na pitanje Bete da li je, tokom ovonedeljne posete Beogradu, tužilac Bramerc od vlasti Srbije čuo išta novo u vezi sa potragom za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, Svinen je, uz ogradu da ne može govoriti o operativnim detaljma, odgovorio:

"Ministarstvo unutrašnjih poslova informisalo je glavnog tužioca o nedavnim personalnim i organizacionim promenama u policijskoj službi za istrage o ratnim zločinima. Mi želimo da vidimo rezultate tih promena i njihov uticaj na saradnju".

Svinen je naznačio da je tužilac Bramerc nameravao da razgovara i sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, ali da do susreta nije došlo zato što je Šutanovac "bio u inostranstvu".

Upitan da li to znači da haško tužilaštvo očekuje da se i Vojska Srbije uključi u potragu za Mladićem i Hadžićem, Svinen je podsetio da je Bramerc u prošlom izveštaju Savetu bezbednosti UN naglasio da je neophodan "sveobuhvatan i multidisciplinaran pristup traganju za beguncima, u koje bi bile uključene različite vladine službe".


Извор[уреди]