Bramerc zadovoljan naporima Srbije

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Hag-  (Beta) Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc naglasio je u pisanom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je "zadovoljan" naporima koje vlasti Srbije trenutno ulažu da upotpune saradnju s tužilaštvom u Hagu.

"Tužilaštvo je zadovoljno nivoom napora koje vlasti Srbije trenutno ulažu u saradnju. Tužilaštvo, međutim, insistira da Srbija održi te napore kako bi postigla dodatne pozitivne rezultate", piše u izveštaju koji je Bramerc sredinom novembra uputio Savetu bezbednosti, a u koji je agencija Beta imala uvid.

Ocenjujući da je Srbija u proteklih šest meseci "nastavila i dodatno razvila" saradnju koju je ranije već bila unapredila, glavni tužilac je naznačio da "najkritičnije preostalo pitanje saradnje Srbije" ostaje pronalaženje i hapšenje dvojice begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Postoji nada da će ta poboljšanja i tekuće operativne aktivnosti imati za ishod hapšenje begunaca u bliskoj budućnosti", podvukao je tužilac. Potvrđujući da su ga vlasti u Beogradu "redovno i sveobuhvatno izveštavale o radu srpskih agencija zaduženih za lociranje i hapšenje begunaca", Bramerc je naznačio da Savet za nacionalnu bezbednost "ima važnu ulogu nadgledanja i usmeravanja aktivnosti istražnih agencija".

Glavni tužilac je konstatovao i da je Nacionalni savet Srbije za saradnju s Haškim tribunalom odgovorio na sve zahteve iz Haga za pristup arhivama i dokumentima. Srbija odgovara "brže i efikasnije", a unapredila je i spososbnost da odgovori na hitne zahteve koji se pojavljuju tokom suđenja pred Tribunalom.


Извор[уреди]