Bramerc u ponedeljak na Savetu ministara EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. septembar 2008.
Hag/ Holandija (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izvestiće u ponedeljak u Briselu Savet ministara EU o saradnji Srbije sa haškim Tužilaštvom, potvrdila je danas njegova predstavnica Olga Kavran.

Ministri spoljnih poslova članica EU u ponedeljak će razmotriti da li je napredak koji je Srbija u saradnji sa Tribunalom ostvarila hapšenjem Radovana Karadžića dovoljan za deblokiranje privremenog sporazuma koji bi Beogradu doneo ekonomske povlastice.

Bramerc je prethodna dva dana u Beogradu o saradnji razgovarao sa najvišim zvaničnicima Srbije i izrazio "oprezni optimizam" u pogledu okončanja saradnje hapšenjem preostale dvojice optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Hapšenje Karadžića, Bramerc je krajem jula u Hagu nazvao "velikim dostignućem" vlasti Srbije i "prekretnicom" u saradnji.

Kako je Beti preneto iz ministarstva spoljnih poslova Holandije, holandski ministar Maksim Ferhagen ostaće pri stavu da je za deblokiranje privremenog sporazuma, neophodna "puna saradnja" Srbije sa Tribunalom. Holandski zvaničnici podsećaju i da je to ocena samog tužioca Bramerca iz poslednjeg izveštaja Savetu bezbednosti, podnetog u junu ove godine.

Извор[уреди]