Bramerc oprezno ocenio izvesni napredak Srbije

Извор: Викиновости


18. februar 2009.
Brisel/ Belgija (Beta) - Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc objavio je u sredu u Briselu "poverljivu razmenu mišljenja" sa zvaničnicima EU o saradnji Srbije i Hrvatske s tribunalom u Hagu, dajući opreznu ocenu izvesnog napretka Beograda, kao i Zagreba u toj saradnji.

Bramerc je u Komitetu stalnih predstavnika članica EU ponovio ono što je naveo u izveštaju o Srbiji Savetu bezbednosti UN u decembru, naglasivši da saradnja srpskih vlasti napreduje, da postoji jasna politička volja i da je situacija mnogo bolja nego pre godinu dana, preneli su agenciji Beta evropski diplomatski izvori.

Haški tužilac je želeo da naglasi da konačna ocena o punoj saradnji Srbije s Haškim sudom može uslediti samo kad preostala dva optuženika budu u zatvoru Tribunala.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren potvrdio je ambasadorima u Komitetu stalnih predstavnika evropske 27-orice stav Evropske komisije da bi EU trebalo da stavi na snagu trgovinski sporazum sa Srbijom, budući da Srbija u punoj meri sarađuje s Haškim sudom. On je dodao da bi EU trebalo da prihvati poziv Beograda za upućivanje jedne misije koja bi utvrdila stepen saradnje Srbije s Haškim sudom.

Извор[уреди]