Bramerc oprezan u novoj proceni saradnje

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

1. април 2010.
BEOGRAD, 1. aprila 2010. (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da hapšenje haških begunaca nema alternativu i da, iako je njegov prethodni izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom bio pozitivan, ne znači da će to automatski biti i sledeći.

"Sto se tiče procene, zaista želim da budem oprezan. Treba reći i da, ukoliko je prethodni izveštaj bio pozitivan, to ne znači da će, automatski, biti i sledeći. To je nova procena, i novi izveštaj koji će biti završen u drugoj polovini maja", rekao je Bramerc u intervjuu za Večernje novosti.

On je saradnju Srbije sa Hagom ocenio kao profesionalnu, navodeći da je ona ranije bila "vertikalna" - Tribunal je nametao saradnju, a da je sada postala mnogo više "horizontalna", ali je istakao da nema alternative hapšenju preostalih haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Na pitanje može li Srbija da se nada da će sa postojećim stepenom saradnje i posle narednog Bramercovog izveštaja nastaviti proces evropskih integracija i ratifikaciju ŠP-a, glavni haški tužilac je rekao da je njegov posao pravni, a da je na političkoj vlasti EU da "da političku težinu" njegovom izveštaju.


Извор[уреди]