Bramerc: Hapšenje Karadžića veliko dostignuće u saradnji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. jul 2008.
Hag/ Holandija (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da je hapšenje i prebacivanje u Hag Radovana Karadžića, optuženog za genocid nad nesrbima u BiH, "veliko dostignuće" i "prekretnica" u saradnji Srbije" sa Tribunalom.

"Srbija zaslužuje puno priznanje za hapšenje Karadžića. To je veliko dostignuće u saradnji Srbije sa Tribunalom...Vrlo je važno priznati napore koje je Srbija uložila da bi se postigla ova prekretnica", rekao je Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu.

Bramerc je, međutim, napomenuo da u narednim danima neće ponovo procenjivati saradnju Srbije, premda je u njoj došlo do značajnog napretka, podsećajući da će sledeći izveštaj Savetu bezbednosti UN podneti u decembru.

Tužilac je kazao da "željno očekuje" posetu Beogradu, do koje će verovatno doći početkom septembra, kako bi sagovornicima preneo da je potrebno uhapsiti i preostalu dvojicu begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi saradnja Srbije bila potpuna, a sud bio u mogućnosti da okonča mandat.

Bramerc je napomenuo i da je prerano prognozirati kada će suđenje Karadžiću, za koje je kazao da će biti "složeno" i dugo, početi.

Извор[уреди]