Borba za političku budućnost Evrope

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. септембар 2011.
Стразбур-  (Beta-AFP) - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pridružio se u sredu drugim evropskim zvaničnicima izrazivši zabrinutost za evrozonu, naglasivši da se radi o „borbi za političku budućnost Evrope“.

„Suočeni smo s najtežim izazovom u ovoj generaciji. Radi se o borbi za političku budućnost Evrope, za evropsku integraciju kao takvu“, rekao je Barozo u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Predsednik Evropske komisije pozvao je zemlje članice evrozone da primene mere usvojene 21. jula i sprovedu drugi plan za spasavanje Grčke od 160 milijardi evra, što koče Finska, Slovačka i Holandija.

On je takođe rekao da sa svoje strane „Grčka mora u potpunosti da sprovede svoj program ekonomskih reformi“ za smanjenje budžetskog deficita, a EU treba da odobri plan jačanja zajedničke budžetske discipline o kome mesecima raspravljaju vlade i Evropski parlament.

Barozo je rekao da jedini način da evrozona dugoročno izađe iz krize jeste da se sprovede veća ekonomska integracija.

On je kritikovao sadašnju tendenciju velikih zemalja, na čelu sa Francuskom i Nemačkom, koje žele da reše krizu između sebe tako što će se reformisati upravljanje u evrozoni.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg