Bolton uveren u podelu Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. avgust 2008.
Vašington/ SAD (Beta) - Bivši američki ambasador u UN Džon Bolton smatra da je po pitanju Kosova najbolje nastaviti pregovore o statusu radi mira u regionu i gotovo je siguran u podelu Kosova.

"Ubeđen sam da je u vezi sa Kosovom, najbolje nastaviti pregovore o statusu, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu", ocenio je Bolton za Glas Amerika i rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo.

Za razliku od zvaničnog Vašingtona koji je nedavnim prijemom kosovske državne delegacije na najvišem nivou saopštio da pitanje kosovskog statusa smatra završenom pricom koja se može nastaviti samo prihvatanjem realnosti nezavisnog Kosova, analitičar konzervativnog Ameriken Enterprajz instituta i bivši ambasador SAD u UN Džon Bolton procenjuje da bi i pored toga moglo da dođe do podele Kosova.

"Skoro je sasvim sigurno da će doći do podele pošto će oblasti uglavnom naseljenje Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe. Međutim, to ne rešava druga pitanja kao što su građanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu", kaže on.

Извор[уреди]