Bolje ulagati u proizvodnju nego povećavati poreze

Извор: Викиновости


12. децембар 2010.
BEOGRAD, 12. decembra 2010. (Beta) - Predsednik poslovnog kluba Privrednik Branislav Grujić izjavio je da država i siromašni građani neće imati koristi od najavljenog većeg oporezivanja bogatih i da bi bilo bolje da se iskoriste svi finansijski potencijali da se investira i da se u Srbiji pokrene proizvodnja.

"Nema mnogo imovine velike vrednosti koja može još da bude oporezovana. U većini slučajeva morala bi da bude primenjena razumna stopa poreza na imovinu kako ljudi ne bi prodavali kuće da bi živeli u iznajmljenim stanovima, jer bi im to bilo jeftinije", rekao je Grujić agenciji Beta.

Veće koristi, prema njegovim rečima, neće biti ni od izmena načina oporezivanja kompanija koje su registrovane u of šor zonama.

"Ja ne poslujem preko of šor destinacija, ali to je legalan način da kompanije optimizuju svoje poreske izdatke", rekao je Grujić, koji je vlasnik kompanije PSP Farman.

Prema njegovim rečima, vlasnici of šor kompanija koji posluju u Srbiji i sada plaćaju sve poreze u zemlji, a jedini izuzetak je porez na kapitalnu dobit, koji, kako je naveo, ne donosi velike budžetske prihode, a ima i zemalja koje ga i ne naplaćuju.

Grujić je predložio da vlada, umesto da traži način kako da poveća poreske stope, podstakne investiranje u perspektivne privredne grane i profitabilne projekte.


Извор[уреди]