Bogdanović odbacio zahtev Prištine za povraćaj imovine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. април 2011.
BEOGRAD, 28. aprila 2011. (Beta) - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanić ocenio je u četvrtak da zahtev Prištine za povraćaj imovine od bivših jugoslovenskih republika predstavlja, ustvari, odgovor kosovskih zvaničnika na pritisak opozicije zbog početka pregovora sa zvaničnim Beogradom.

Prištinski zvaničnici najavili su nedavno da će kosovska vlada zatražiti povraćaj imovine 172 preduzeća sa Kosova od bivših jugoslovenskih republika, a Bogdanović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije te navode doveo u vezu sa aktuelim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

"To je još jedan alibi kosovskih vlasti kako bi odgovorili na kritike opozicije u vezi sa pregovorima sa Beogradom, jer je očigledno da Prištini nije stalo do pregovora kao što je očigledno da će se morati razgovarati i o statusu", kazao je Bogdanović.

Bogdanović je taj zahtev Prištine ocenio kao iznenađenje i ukazao na to da Kosovo, kako je naveo, "niti ima pravo niti može dobiti bilo kakvu imovinu na teritoriji SFRJ".

"Kosovo je u vreme potpisivanja sporazuma o sukcesiji bivših jugoslovenskih republika, 2001. godine, bila autonomna pokrajina i to je jedan od razloga zašto ne može učestvovati u sukcesiji. Srbija je u poslednjih 30 godina u Kosovo i Metohiju uložila 30 milijardi dolara i ne vidim odakle je takozvana republika Kosovo mogla da dobije taj novac i investira širom Jugoslavije", kazao je Bogdanović.

Bogdanović se još jednom zapitao kakvu bi imovinu Kosovo moglo da ima u Srbiji i Crnoj Gori i naveo da je Srbija dnevno ulagala više od milion dolara u tu pokrajinu za izgradnju infrastrukture i industrije.

"Apsolutno je nemoguće da dobiju tu imovinu, jer im ta imovina ne pripada. Sve što se ulagalo na prostoru Kosova i Metohije ulagala je Srbija i to ogroman novac. Kosovski zvaničnici su uvek izbegavali razgovor o imovini Srbije na Kosovu. Ne možemo prihvatiti da ta preduzeća i fabrike budu otudjene i da nemamo ništa s njima.", dodao je Bogdanović.


Извор[уреди]