Blokirani svi važni putni pravci na severu Kosova

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

17. септембар 2011.
Косовска Митровица-  (Beta) - Noć je na severu Kosova protekla mirno, a svi važni putni pravci i dalje su blokirani.

Na svim putnim pravcima koji sa severa Kosova vode ka centralnoj Srbiji, lokalni Srbi su postavili barikade i ne dozvoljavaju pripadnicima Euleksa, Kfora i albanskim policajacima i carinicima da se njima kreću.

Barikade su postavljene pre dve večeri, a tokom jučerašnjeg dana i sinoć na više mesta su ojačavane šljunkom koji je istovarivan na kolovozima.

Noć je protekla mirno i ako se izuzme manji incident koji se dogodio sinoć u 21.15 kada je grupa Albanaca zasula Srbe kamenicama na glavnom mostu na Ibru dok su ojačavali barikade, drugih incidenata nije bilo.

Najviše građana jutro je dočekalo na barikadama u blizini prelaza Brnjak i Jarinje, u mestima Zupče i Rudate koji se graniče sa teritorijom gde žive Albanci. Oni su motrili i na mostove preko Ibra i sve druge puteve kojima bi moglo da se dođe do krajnjeg severa Kosova.

Kako su rekli izveštaču Bete, odlučni su da u blokadi drže sever Kosova sve dok se sa prelaza Brnjak i Jarinje ne povuku i Euleksovi i kosovski carinici, jer ne žele odvajanje od Srbije.

Na severu Kosova su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović koji sa načelnikom Okruga i predsednicima četiri opštine na severu traže najbolje rešenje za prevazilaženje nastalog stanja i normalizaciju snabdevanja osnovnim životnim namirnicama i gorivom.

Извор[уреди]