Blek metal uvršten u obuku budućih diplomata

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


10. јун 2011.
OSLO, 10. juna 2011. (Beta-AFP) - Norveške vlasti uvele su u obuku svojih budućih diplomata izučavanje blek metala, muzičkog pravca koji je dugo bio povezivan sa satanističkim pokretima i uništavanjem crkava.

Dvadesetak kandidata išlo je na predavanja o blek metalu, njegovoj istoriji i okolnostima pod kojima je Norveška postala centar tog muzičkog žanra, saopštila je u petak Norveška diplomatska akademija.

"Cilj je da pokažemo raznolikost norveške kulture. Muzika obuhvata stvaraoce od Edvarda Griga (1843-1907) do izvođača blek metala", rekao je Frans presu pomoćnik direktora te akademije Stejnar Lindberg. "U Italiji, Japanu i Francuskoj, mladi uče norveški jezik kako bi preveli stihove pesama. Blek metal je izvozni proizvod i važno je da se buduće diplomate zainteresuju za njega", dodao je Lindberg.

Iz Norveške potiču proslavljene blek metal grupe kao što su "Mejhem", "Darktron", "Satirikon", "Emperor", "Enslejvd", "Berzem", "Dimu Borger" i "Gorgorot". Blek metal, u velikoj meri inspirisan paganstvom i nordijskom mitologijom, povezivan je sa zločinima i spaljivanjima crkava 1990-ih godina. "Taj muzički pravac je od tada izgradio novi ugled", istakao je Lindberg.


Извор[уреди]